KECACATAN BAYI AKIBAT KEKURANGAN ASID FOLIK

KECACATAN BAYI AKIBAT KEKURANGAN ASID FOLIK | KEPENTINGAN ASID FOLIK UNTUK IBU HAMIL


Biasa dengarkan ASID FOLIK ini ?? Hari ini Fuzza nak berkongsi dengan anda kepentingan asid folik ini terutama bagi ibu yang sedang hamil. Pil ini biasa dibekalkan oleh doktor semasa ibu hamil pergi check up di hospital. Walaupun pil ini kecil sahaja, tapi jangan pandang remeh tau !! Ia ala-ala kecil-kecil cili padi. Kalau tidak cukup keperluan asid folik ini, maka risiko untuk bayi mendapat kecacatan adalah sangat tinggi.


APAKAH ITU ASID FOLIK?
asid folik shaklee
Shaklee B-Complex


Asid folik adalah salah satu vitamin kumpulan B. Ia wujud secara semulajadi sebagai folat dalam kekacang, sayuran hijau seperti bayam, asparagus dan brokoli.

Asid folik menolong mencegah kecacatan tiub saraf seperti spina bifida. Spina bifida terjadi apabila pelindung yang menutupi korda spina bayi tidak menutup dengan sempurna. Ini boleh menyebabkan kerosakan saraf kekal. 

Pada 12 minggu yang pertama dalam kehamilan anda, otak dan sistem saraf bayi anda sedang membentuk dan berkembang pesat. Oleh sebab itu, adalah sangat penting untuk mengambil folik asid setiap hari pada masa itu. 

Dalam trimester kedua, iaitu dari minggu ke-13 kehamilan anda, anda boleh menghentikan asid folik. Namun begitu, jika anda mengambil asid folik sepanjang kehamilan anda, ia tidak akan menjejaskan kesihatan anda atau bayi anda. 

Sebenarnyaa pengambilan asid folik disarankan diambil 3 bulan sebelum kita merancang untuk mengandung. Dan diteruskan lagi sehingga habis trimester pertama. APAKAH KEPENTINGAN ASID FOLIK INI?Pernah dengar tentang Kecacatan Tiub Neural??

Kecacatan tiub neural ni sangat berkait rapat dengan kekurangan asid folik. Sedihkan jikalau bayi yang dilahirkan mengalami kecacatan disebabkan kecuaian ibu yang mengabaikan pengambilan vitamin semasa hamil. Risikonya adalah pada anak. 


Ibu yang tidak mengambil asid folik berisiko 5 kali ganda untuk bayi yang dikandung mengalami kecacatan tiub neural berbanding mereka yang mengambilnya. 


"Vitamin B12 is essential for the functioning of the nervous system and for the production of red blood cells," says Duane Alexander, MD, director of the National Institute of Child Health and Human Development, which funded the study. "The results of this study suggest that women with low levels of B12 not only may risk health problems of their own, but also may increase the chance that their children may be born with a serious birth defect."

Ngerikan bila difikirkan? Kecacatan ini dipanggil "spina bifida" yang mana boleh menyebabkan bayi lumpuh ataupun anencephaly iaitu otak dan tempurung tidak terbentuk sempurna.
Ibu-ibu yang sedang hamil jangan ambil ringan ya !!! Pastikan bekalan asid folik yang cukup untuk anak anda. Cegah ia sebelum terjadi!!!


Ketahui perbezaan antara Asid Folik Semuljadi dan Asid Folik Sintetik


Dapatkan penjimatan untuk setiap produk Shaklee dengan mendaftar sebagai ahli JOM DAFTAR SEKARANG! 


Berminat dan untuk sebarang pertanyaan/info:

Hubungi Fuzza Nisa
Tel/Sms/Whatsapp: 017-6961509
Visit and like us on FB: https://www.facebook.com/mummysayf

 "INGIN MENDAPAT 4-5-6 ANGKA SEBULAN DENGAN MENDAFTAR AHLI SHAKLEE? HUBUNGI SAYA!! HANYA DENGAN ONLINE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN! WAKIL PENGEDAR SELURUH MALAYSIA MASIH DIPERLUKAN! DAN ANDA AKAN DIJEMPUT KE GROUP EKSLUSIF DI FACEBOOK"

No comments:

Post a Comment