TEKNIK MARMET YANG PERLU IBU MENYUSU KETAHUI


Today mummysayf ingin share on TEKNIK MARMET. Mesti ada mommies yang wondering what is marmet technique ni? Haha...don't worry cause dulu mummysayf pun tak tahu juga. Lepas bersalin pabila tak dapat nak breastfeed BabySayf, barulah kalut nak mencari ilmu... so dun be like me!! =) Sediakan payung sebelum hujan...ok??

Actually, teknik marmet ini adalah teknik pengeluaran susu ibu menggunakan tangan semata-mata tanpa menggunakan alatan lain terutama pam. Jika teknik ini diamalkan dengan cara yang betul, ianya dapat mengosongkan kilang susu dan mampu menghasilkan lebih banyak pengeluaran susu berbanding pam. Nak tahu kenapa? Sebab ada "sentuhan kulit ke kulit" yang dapat merangsang  penghasilan susu.

Teknik marmet ini jika tidak diamalkan dengan cara yang betul boleh merosakan aliran-aliran susu pada payudara. So, jom belajar teknik yang betul !!!

CARA ATAU TEKNIK MENGEPAM


1. Duduk dengan selesa dan urut payudara bagi merangsang penghasilan susu.
2. Jika perah payudara kiri guna tangan kanan.
3. Buat pegangan bentuk "C". Gunakan 3 jari sahaja iaitu ibu jari, jari telunjuk dan jari tengah.

Posisi yang di atas betul. 

4. Letak ibu jari diatas areola, jari telunjuk dan jari tengah dibawah areola.


5. Tolak tangan ke dalam dada secara serentak tanpa mengalihkan posisi jari-jari tadi. 
6. Golekkan jari seolah-olah menekan kilang-kilang susu menggunakan jari dengan lembut sehingga kosong. Teknik yang betul tidak akan merasakan sakit kepada anda. Ada dua gerakan dilakukan.
7. Ulangi langkah secara teratur/rythmic. Putar gerakan mengikut arah atau lawan jam. Kedudukan jari sentiasa dalam posisi bertentangan. Cth: 12-6, 11-5, dan seterusnya.
8. Ulang sehingga payudara anda kosong.

Tolak dan golek

Ulang disekeliling areola mengikut arah jam atau lawan jam sehingga payudara kosong


AMARAN !!! JANGAN SESEKALI MELAKUKAN PERKARA DI BAWAHSenangkan teknik marmet ini. Sudah belajar so boleh lah mommies cuba!!!

Anda mugkin juga meminati:

- Tips Tambah Susu Ibu
- Tips Kuruskan Badan Selepas Bersalin
- Proses Bagaimana Susu Ibu DihasilkanKLIK LINK DIBAWAH UNTUK MENDAPATKAN SUPPLEMEN PENYUSUAN SHAKLEE TERUS SECARA ONLINE MENGGUNAKAN DEBIT ATAU CREDIT CARD : 


Dapatkan penjimatan untuk setiap produk Shaklee dengan mendaftar sebagai ahli JOM DAFTAR SEKARANG! 


Berminat dan untuk sebarang pertanyaan/info:

Hubungi Fuzza Nisa
Tel/Sms/Whatsapp: 017-6961509
Visit and like us on FB: https://www.facebook.com/mummysayf

 "INGIN MENDAPAT 4-5-6 ANGKA SEBULAN DENGAN MENDAFTAR AHLI SHAKLEE? HUBUNGI SAYA!! HANYA DENGAN ONLINE, ANDA MAMPU MENJANA PENDAPATAN LUMAYAN! WAKIL PENGEDAR SELURUH MALAYSIA MASIH DIPERLUKAN! DAN ANDA AKAN DIJEMPUT KE GROUP EKSLUSIF DI FACEBOOK"

1 comment: