PERLUKAH BERPANTANG SELEPAS BERSALIN?


Berpantang hanya diikut berasaskan kepercayaan masing-masing. Ibu yang menyusukan bayi dinasihatkan jangan mengambil makanan daripada satu jenis kumpulan sahaja. Ibu menyusu dan selepas bersalin perlu mempelbagaikan makanan secara seimbang dan sihat terutamanya buah-buahan dan sayur-sayuran yang membekalkan serat, vitamin dan mineral yang penting bagi tubuh badan.

Secara tradisinya, para ibu akan mengelak daripada mengambil makanan yang sejuk dan digalakkan mengambil makanan yang panas semasa berpantang. Antara makanan yang dikategorikan mengikut kepercayaan:
  • Makanan sejuk: kangkung, taugeh, kobis, timun, betik, nangka.
  • Makanan panas: telur, ayam, daging, organ dalaman spt hati, peparu.
  • Makanan berangin: teh, sayuran berkanji.
  • Makanan tajam: nenas.
  • Makanan beracun: makanan laut dan kebanyakan jenis ikan.

Setiap individu mempunyai amalan dan cara berpantang mengikut kepercayaan dan tradisi masing-masing. Apa pun yang penting adalah mengamalkan diet yang seimbang setiap hari mengikut porsi yang dicadangkan didalam piramid makanan. Minumlah air yang banyak semasa berpantang untuk mengelakkan sembelit yang sering berlaku selepas bersalin dan juga untuk penyusuan susu ibu. 

Selain itu, terdapat supplemen tambahan seperti jamu atau vitamin untuk membantu membaikpulih badan selepas bersalin. 

CADANGAN SUPPLEMEN SHAKLEE SEMASA BERPANTANG/ SELEPAS BERSALIN

VITA-LEA @ MULTIVITAMIN WITH IRON FORMULA
Multivitamin lengkap dengan 12 vitamin dan 7 mineral yang diperlukan oleh tubuh badan seharian. Dalam masa berpantang ini, kadang-kala kita tidak akan segala vitamin yang diperlukan tubuh kerana berpantang makan. Uniknya Vita-lea Shaklee ini diformulasi dengan iron yang sangat diperlukan tubuh selepas bersalin kerana ibu-ibu akan kehilangan darah yang banyak.

B-COMPLEX
Bertindak sebagai anti stress, mengelakkan kemurungan (meroyan) dan menstabilkan hormon

VITAMIN C
Sangat penting untuk menyembuhkan luka, pembentukan kolagen dan memperbaiki tisu-tisu yang rosak ketika bersalin.

ZINC COMPLEX
Membantu mempercepatkan penyembuhan luka terutama luka dalaman (rahim). Mengurangkan masalah keguguran rambut yang sinonim pada ibu-ibu selepas bersalin.

Supplemen tambahan lain yang boleh diambil ialah OSTEMATRIX (gabungan Kalsium/Magnesium/Vit D dan lain-lain) dan Soy Protein Isolate Powder (ESP). Kedua-dua ini boleh membantu mengurangkan risiko jaundice, memberi tenaga dan melancarkan penyusuan susu ibu.

Supplemen ini boleh diambil seawal hari pertama kelahiran dan tidak perlu menunggu sekurang-kurangnya seminggu seperti pengambilan jamu kerana jamu boleh meningkatkan risiko jaundice kepada baby. 

Set ini juga boleh menjadi alternatif kepada ibu-ibu yang tidak gemar jamu pahit...=) - Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. - 

Berminat dan untuk sebarang pertanyaan/info:

Hubungi Fuzza Nisa
Tel/Sms/Whatsapp: 017-6961509
Email: sayfuzanwar@hotmail.com
Visit and like us on FB: https://www.facebook.com/mummysayf

No comments:

Post a Comment