BERPANTANG DENGAN JAMU ATAU VITAMIN?

Salam sayang to all my blog readers...

Apabila hampir sampai ke Expected Due Date (EDD), salah satu item atau produk yang dicari oleh ibu-ibu adalah makanan tambahan semasa berpantang. Ada yang memilih untuk mengamalkan jamu dan ada juga yang memilih vitamin atau supplemen.


Perbezaan mengamalkan jamu atau vitamin sewaktu dalam berpantang?


Jamu juga adalah sejenis makanan tambahan tetapi terdapat sesetengah kandungan jamu yang masih tidak dapat diketahui dengan lengkap. Badan kita akan mengambil masa yang agak lama menguraikan jamu berbanding vitamin. Dengan pengambilan air yang mencukupi, vitamin lebih mudah dan akan diserap dengan baik oleh badan.

Bagi ibu yang menyusu badan, adalah lebih baik tidak mengamalkan jamu kerana risiko untuk mendapat penyakit demam kuning atau jaundice adalah sangat tinggi. Jikalau ingin mengamalkan jamu pun hendaklah menunggu selepas 2 minggu bersalin. Berbeza dengan pengambilan vitamin yang boleh diambil sejurus selepas bersalin dan tiada risiko untuk penyakit jaundice.

Selepas bersalin, adalah amat penting untuk ibu-ibu mengamalkan makanan seimbang yang kaya dengan zat besi, zink, asid folik dan vitamin C. Ini adalah penting untuk membina sel darah yang telah banyak kehilangan semasa kelahiran dan juga menyembuhkan luka dalaman dan luaran. Maka, dengan pengambilan vitamin semasa dalam pantang dapat membantu proses penyembuhan luka dengan lebih cepat.

Apa pun, jamu atau vitamin, pilihan adalah ditangan anda. Pilihlah dengan bijak mengikut kesesuaian badan anda dan juga bayi anda. Disini mummysayf ingin kongsikan kegembiraan salah seorang customer yang berpuashati dengan SUPPLEMEN BERPANTANG/BERSALIN SHAKLEE ....happy sangat apabila dapat share benda berfaedah buat ibu-ibu diluar sana...hehe! sampai nurse pun terkejut luka cepat kering!!! so, anda yang masih tercari-cari makanan tambahan semasa berpantang, bolehlah mencuba supplemen Shaklee!!!!

CADANGAN SUPPLEMEN SHAKLEE SEMASA BERPANTANG/ SELEPAS BERSALIN

VITA-LEA @ MULTIVITAMIN WITH IRON FORMULA
Multivitamin lengkap dengan 12 vitamin dan 7 mineral yang diperlukan oleh tubuh badan seharian. Dalam masa berpantang ini, kadang-kala kita tidak akan segala vitamin yang diperlukan tubuh kerana berpantang makan. Uniknya Vita-lea Shaklee ini diformulasi dengan iron yang sangat diperlukan tubuh selepas bersalin kerana ibu-ibu akan kehilangan darah yang banyak.

B-COMPLEX
Bertindak sebagai anti stress, mengelakkan kemurungan (meroyan) dan menstabilkan hormon

VITAMIN C
Sangat penting untuk menyembuhkan luka, pembentukan kolagen dan memperbaiki tisu-tisu yang rosak ketika bersalin.

ZINC COMPLEX
Membantu mempercepatkan penyembuhan luka terutama luka dalaman (rahim)Mengurangkan masalah keguguran rambut yang sinonim pada ibu-ibu selepas bersalin.

Supplemen tambahan lain yang boleh diambil ialah OSTEMATRIX (gabungan Kalsium/Magnesium/Vit D dan lain-lain) dan Soy Protein Isolate Powder (ESP). Kedua-dua ini boleh membantu mengurangkan risiko jaundice, memberi tenaga dan melancarkan penyusuan susu ibu.- Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. - 


Berminat dan untuk sebarang pertanyaan/info:

Hubungi Fuzza Nisa
Tel/Sms/Whatsapp: 017-6961509
Email: sayfuzanwar@hotmail.com
Visit and like us on FB: https://www.facebook.com/mummysayf

No comments:

Post a Comment